
קשר חזק, חיים חזקים:
הצצה לתיאוריית ההתקשרות של בולבי
תיאוריית ההתקשרות
"הנפש כדי לפגוש את עצמה זקוקה לנפש אחרת" / אפלטון
כולנו זקוקים לקשר. קשר חם, תומך, כזה שנותן לנו תחושת ביטחון ומאפשר לנו לצמוח. תיאוריית ההתקשרות של ג'ון בולבי, פסיכולוג בריטי ידוע, נותנת לנו הצצה לעולם הקשרים האנושיים, ומסבירה איך קשרים אלה משפיעים על חיינו, מהילדות ועד הבגרות.
בולבי טען שהצורך בקשר הוא צורך ביולוגי בסיסי, בדומה לצורך במזון או בשינה. ילדים נולדים עם מערכת המכוונת ליצירת קשר חזק עם דמות מטפלת אחת לפחות, בדרך כלל האם. קשר זה משפיע על התפתחותם הרגשית, החברתית והקוגניטיבית.
סגנון התקשרות
על פי תיאוריית ההתקשרות, במהלך השנים הראשונות לחיים, ילדים מפתחים סגנון התקשרות בהתבסס על הקשר עם דמות ההתקשרות שלהם. סגנון זה יכול להיות:
-
בטוח: ילדים עם סגנון התקשרות בטוחה חווים את הקשר עם הדמות המטפלת כתומך ובטוח עבורם, תמיכה רגשית זמינה להם בהתאמה לצורך שלהם. הם מאמינים בקשר כמקום בטוח עבורם להתווסת בו.
-
חרד: ילדים עם סגנון התקשרות חרד חווים את הקשר עם הדמות המטפלת כלא עקבי, לפעמים יש מענה רגשי בקשר ולפעמים אין. בפעמים בהם יש מענה רגשי הם חוששים להיפרד מהדמות המטפלת. הם מאמינים בקשר כמקום בטוח להתווסת בו רק כאשר הם זועקים את כאבם חזק מספיק.
-
נמנע: ילדים עם סגנון התקשרות נמנעת חווים את הקשר עם הדמות המטפלת כמקום חסר מענה רגשי ולכן למדו לא לפנות לקשר כשהם צריכים תמיכה רגשית. הם למדו להתווסת לבד, אין אמונה בקשר כמקום בטוח ומווסת.
-
לא מאורגן: ילדים עם סגנון היקשרות נמנע וחרד. מצד אחד הם מאוד רוצים את הקשר ומצד שני דוחים אותו.
התנהגות הדמות המטפלת העיקרית של הילד, משפיעה באופן משמעותי על התפתחות סגנון התקשורת שלו. אופן ההיענות לצרכים הרגשיים והפיזיים של הילד, כמו גם אופן התקשורת שלה אתו, משפיעים על הדרך בה הוא ילמד ליצור קשר עם אחרים בבגרות.
למשל:
דמות ההיקשרות זמינה ומגיבה?
-
אם היא זמינה ומגיבה לצרכיו של הילד באופן עקבי ורגיש, הילד ילמד שהיא אדם אמין שאפשר לסמוך עליו.
-
ילמד לבטוח ברגשותיו וביכולתו לתקשר אותם.
-
יתפתח להיות אדם בעל ביטחון עצמי ויכולת ליצור קשרים בריאים.
דמות ההיקשרות לא זמינה או לא מגיבה:
-
אם דמות ההיקשרות אינה זמינה או לא מגיבה לצרכיו של הילד באופן עקבי, הילד ילמד שהיא אדם לא אמין שאין טעם לסמוך עליו.
-
הוא ילמד להדחיק את רגשותיו וצרכיו.
-
הוא יתפתח להיות אדם בעל חרדה, חוסר ביטחון עצמי וקשיים ביצירת קשרים.
דמות ההיקשרות ביקורתית או שתלטנית:
-
אם דמות ההיקשרות ביקורתית או שתלטנית, הילד ילמד להרגיש לא מספיק טוב.
-
הוא ילמד להימנע מביטוי רגשותיו ודעותיו.
-
הוא יתפתח להיות אדם בעל דימוי עצמי נמוך וקשיים בהתנהגות אסרטיבית.
דמות ההיקשרות מתעלמת או מזניחה:
-
אם דמות ההיקשרות מתעלמת או מזניחה את הילד, הילד ילמד שהוא לא חשוב.
-
ילמד להסתפק במועט ולוותר על צרכיו.
-
יתפתח להיות אדם בעל תחושת ריקנות, חוסר ערך עצמי וקשיים ביצירת קשרים קרובים.
סגנון התקשרות בבגרות
על פי תיאוריית ההתקשרות של בולבי סגנון ההתקשרות המתפתח בילדות נוטה להישאר איתנו גם בבגרות. אדם שגדל עם סגנון התקשרות בטוח נוטה להיות אדם בעל ביטחון עצמי, יכולת ליצור קשרים בריאים ותקשורת יעילה. אדם שגדל עם סגנון התקשרות לא בטוח נוטה לחוות קושי ביצירת קשרים משמעותיים והחזקתם לאורך זמן, חרדה, חוסר ביטחון עצמי וקשיים בתקשורת.
עם זאת, חשוב לציין שסגנון התקשרות אינו גורל. ניתן לשנות אותו לאורך החיים באמצעות טיפול טיפול רגשי/ייעוץ זוגי, מודעות עצמית ותרגול.
אז מה הקשר בין תיאוריית ההתקשרות, סגנון התקשרות לבין טיפול רגשי או ייעוץ זוגי?
הבנה של סגנון ההתקשרות של האדם יכולה לסייע רבות בטיפול רגשי ובייעוץ זוגי.
מטפלים אשר הוסמכו לטפל בגישת ההתקשרות, יכולים לעזור לאנשים לזהות את סגנון ההתקשרות שלהם ולהבין איך הוא משפיע על מערכות היחסים שלהם עם חברים, קולגות ובני זוג.
ייעוץ זוגי מבוסס התקשרות יכול לסייע לבני הזוג לזהות את סגנונות ההתקשרות שלהם ולעשות מסע של תיקון דפוסי ההיקשרות וכך ליצור ביניהם קשר היקשרותי בריא ועמוק.
תיאוריית ההתקשרות של בולבי היא כלי רב עוצמה שיכול לעזור לנו להבין את הקשרים שלנו עם אחרים ולשפר אותם. קשרים חזקים הם הבסיס לחיים בריאים ומאושרים.
